A ménes

Lovak

A ménes sportfélvér kancaállománya ismert, eredményes európai fajtákra épül, mint a Holsteini, Francia Hátas, Holland Sportló, Svéd Félvér, stb. Ezen kancákat a kiváló vérvonalú, magasan telivérezett teljesítmény-ménekkel fedeztetjük, amelyek szintén a fent említett fajtákat képviselik. Így évente 5 - 10 csikó születik a ménesben. A kancacsikókból kiválogatjuk a tenyésztésre alkalmas egyedeket, és ma már a harmadik itt született generáció kapcsolódik a tenyésztésbe. Az itt született csikók már régóta eredményesen részt vesznek a díjugrató sportban a klub színeiben.

Lovak

Tenyésztés

A tenyésztéshez az itt álló PM Balougraf (WÜRT) és PM Casello (HOLST) méneken kívül további 25 európai méntől van fagyasztott örökítő anyagunk, amelyeket a telephelyen működő fedeztető állomás segítségével hasznosítunk a tenyésztésben. A fenti állomás több éve sikeresen végez embrió-átültetéseket is, melyek segítségével eredményes kancáink a sport mellett részt vehetnek a tenyésztésben is.

A Pataki Ménes lóállománya jelenleg tenyészállományból, sportlovakból, évjárati csikókból, valamint az idősebb nyugdíjas lovakból áll. Az állomány közel 50%-a 1–5 éves fiatal, itt született egyed. Jelenleg 30 lovunk versenyzik nemzetközi és hazai versenyeken, valamint az idei évben újabb fiatal lovak kerülnek munkába.

Sportlovak
Sportlovak

Sportlovaink nagy százalékban ménesünkben születtek, illetve egy-két egyedet csikó korban vásároltunk, ám mindegyik kiképzését klubunk lovasai végezték. A jól felépített, rendszeres, lelkiismeretes munka mindig meghozza gyümölcsét, ezért ménesünk sportlovai a díjugrató versenyeken eredményesen szerepelnek.

Sportlovak
Fedezőmének
Fedezőmének

A Pataki Ménes, mint a magyar sportlótenyésztés egyik elismert ménese fedeztetésre ajánlja a sportban már kipróbált és bizonyított, eredményesen szereplő, kíváló jellemű, remek mozgású, intelligens, jól örökítő fedezőménjeit.

Fedezőmének
Eladó lovak
Eladó lovak

A ménes sportfélvér kancaállománya ismert, eredményes európai fajtákra épül, mint a Holsteini, Francia Hátas, Holland Sportló, Svéd Félvér, stb. Ezen kancákat a kiváló vérvonalú, magasan telivérezett teljesítmény-ménekkel fedeztetjük, amelyek szintén a fent említett fajtákat képviselik.

Eladó lovak

Körülmények

A lovak felneveléséhez rendelkezünk kb. 35 hektár legelővel, megfelelő vágtapályával, mászató dombbal és bank-kel. Két négy évszakos pálya szolgálja a lovasokat, melyek talajának kialakítása egyedülálló flut-ebbe rendszerű, mely minden időjárási körülményben lehetővé teszi a tökéletes talajon való lovaglást és versenyzést. Versenypályánk 62x90 m-es méretével hatalmas teret biztosít a versenyzők számára. A napi munkát segíti még a futópad, 5-lovas jártatógép, infraszolárium is. A téli munkához elengedhetetlen 72x34 m-es fedeles lovardánk mellett a tavalyi évtől rendelkezésre áll egy 24x40m-es melegítő fedeles is.